Amiket 2018-ban olvastam el: mesekönyvek (3. rész)

Végezetül jöjjön az utolsó “Mit olvastam 2018”-ban rész, méghozzá a mesékkel.

Oliver Jeffers: Fent és lent

Ez egy rövidke, nagyon piciknek szóló mesekönyv, de rettentő édes!

Nem túl hosszú a fülszöveg:

Egyszer volt két barát, és az egyikük repülni vágyott…

Elena Favilli · Francesca Cavallo: Esti ​mesék lázadó lányoknak

Nagyon bírtam ezt a könyvet, és bár néha elég hajmeresztő sztorikhoz nyúltak a szerzők, amik szerintem sokkolóak a gyerekeknek, le a kalappal, hogy mesei formában mutatják meg az erős nőialakokat. Nagyon kellett már egy ilyen könyv.

Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli?
Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön?

A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan grafikusnő készített.

Az Esti mesék lázadó lányoknak a közösségi adománygyűjtés történetének legnagyobb könyves sikere lett. Nem csoda, hiszen hősnői – vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók – köztünk éltek és élnek, az ókori Japánban éppúgy, mint a mai Mexikóban. Sikereik azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.

Szlukovényi Katalin: Magyar mesék lázadó lányoknak

Bevallom, kicsit bosszantott, hogy ez az előző kötet ötletének lenyúlása, de végül úgy álltam hozzá, hogy az új műfajt teremtett: igaz történetek nőkről, kicsiknek. És végülis jó volt magyar sztorikat is olvansi.

Hősnőink némelyike Magyarországon született, más úgy költözött ide. Nagy részük magyar anyanyelvű volt, mások nem. Családi hátterük, hitük és mesterségük szerint is hatalmas változatosságot mutatnak. Éppolyan sokszínűek, mint mi, mai nők. Ami közös bennük, az az elszántság és a lelkiismeretes tettvágy, amely szeretettel és alkalmazkodással mindig eléri célját.

Tony Wolf: Mesél az erdő 4. – A tündérekről

Az olasz szerző meséi nagy kedvenceim voltak kis koromban, ugyanis hihetetlen fantázia van benne, az illusztrációk pedig olyan élővé teszik a történeteket, mintha ott lennénk a különleges lények között. Nem csoda, hogy újraolvastam.

Az erdő minden lakója izgatottan várja a hat tündért, akik a törpék falujában fognak vakációzni. A fura járgányokon érkező hölgyek varázslatos meglepetéseket tartogatnak vendéglátóik számára. Alma, a torkos tündér fagylaltból és egyéb nyalánkságokból készít egy miniatűr falut. Csalán, a szúrós természetű tündér varázstükre mindent megdupláz, amit elé tartanak, Berkenye, a legöregebb tündér pedig egy égbe nyúló létrát varázsol, mert a törpék vágya, hogy eljuthassanak a Holdra. Hogy végül eljutnak-e oda, kiderül Tony Wolf népszerű sorozatának negyedik részéből.

J.K.Rowling: Bogár bárd meséi

Akik odavannak Harry Potter világáért és imádják a meséket, ezt a könyvet is örömmel fogják lapozgatni. Nekem nagyon bejött, szívesen olvastam volna tovább. Kifejezetten érdekes tanulságok vannak benne.

Ki ne ismerné Bogar bárd meséit? Hiszen e könyv minden valamirevaló varázslócsaládban ott van a gyerekek könyvespolcán, ugyanúgy, ahogy a mugliknál (vagyis a varázstalan népeknél) a Grimm mesék.

Bogar bárd itt olvasható öt meséjének mind megvan a maga mágusa, varázslója, s mindegyik más-más módon szórakoztat, nevettet vagy emlékezik meg halálos veszedelmekről.

Albus Dumbledorenak – A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola legendás igazgatójának – a mesékhez fűzött kommentárjai még élvezetesebbé teszik az olvasást, varázslók és muglik számára egyaránt.

Egy különleges és varázslatos kötet a szerző, J.K. Rowling rajzaival.

Jill Tomlinson: A pingvin, aki mindenre kíváncsi volt

Már 2017-ben beleszerettem Tomlinson mesekönyveibe, aki remek pszichológiai érzékkel nyúl a témákhoz. Ez is ugyanolyan csodálatos, mint a többi.

Ez itt Ottó.
Ottó pingvinfióka.
Nagyon kíváncsi.
És nagyon fontos feladata van…
Az óriási pingvinkolónián Ottó kelt ki először a tojásból. Ül a papája lábán, és mindent, de mindent tudni akar arról, hogy mi történik vele.
Mit tegyen, hogy ne legyen éhes? Miért vigyáz rá mindig másik felnőtt? Miért szükséges összebújnia a többiekkel, ha jön a vihar? Mikor nőnek ki a rendes tollai? És mikor szánkózhat végre a hasán?
Miközben folyton kérdez, a nála kisebb pingvinekre is vigyáz, akárcsak egy nagyobb testvér, és megtanítja nekik, hogyan él egy igazi pingvin. Mert a változásoktól nem kell félni, elég csak hozzájuk szokni.
Ajánljuk nagy ovisoknak, kisiskolásoknak, akár önálló olvasásra is.

Végezetül jöjjön az, amit a legtöbbet olvastam:

Nem csak azért, mert megírtam, majd kiadtam, hanem azért is, mert állandóan ezt kéri az unokahúgom, ha találkozunk.
Öröm volt megírni nektek ezt a cuki mesekönyvet, az pedig még nagyobb öröm, hogy rengetegen üzenetet kapok, amiben azt taglaljátok, mennyire megszerették a kicsik a Puszimanókat. Sőt, óvónéniktől is szuper visszajelzést kap a mese.

Mesék a szép álmokért

Mindenkinek saját puszimanója van. Igen, neked is. Sejtelmed sem volt róla? Pedig van, méghozzá nem is akármilyen!

Ő az, aki minden este lecsúszdázik hozzád egy holdsugáron, és addig puszilgatja a szemhéjad, amíg az le nem csukódik. Sőt, akkor sem hagy magadra, ha elaludtál. Kinyitja neked Álomország egyik kapuját és vigyáz rád, amíg fel nem ébredsz.

Szívesen megismernéd közelebbről

Ani